kuchnia włoska Kraków rynek

Author: | Posted in kulinaria No comments

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz ładne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

dobra restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – podróżnicy najczęściej wypatrują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wyszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o wiele lepiej zapoznać Kraków i jego okolice.